donderdag 25 juli 2013

Food | 7 gezonde tussendoortjes

Zoals jullie hier al konden lezen, wil ik graag een beetje afvallen en meer bewegen. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf (helaas, dat zou handig zijn), dus moet ik een aantal dingen aanpassen in mijn eetpatroon. Als eerste zijn de tussendoortjes aan de beurt. Tot nu toe had ik niet echt een idee welke tussendoortjes gezond zijn buiten fruit en groenten, en elke keer een rauwe wortel eten steekt al snel tegen. Na wat research via mijn goede vriend Google, heb ik een lijstje opgesteld met een aantal gezonde snacks. Het is trouwens zo dat je beter meer kleine maaltijden eet op een dag dan 3 grote. Dus als je wil afvallen is het geen goed idee om al je tussendoortjes te schrappen en jezelf uit te hongeren. Vervang koeken, chips en andere calorierijke producten door enkele van deze gezonde snacks en je bent al een heel eind. Succes!



1. Fruit
Dit is een klassieker, maar ik zet hem er toch bij. Fruit bevat veel vitamines en mineralen. Neem in plaats van een koek dus bijvoorbeeld eens een stuk fruit als tussendoortje. Denk hierbij aan aardbeien, frambozen, appels, peren, mandarijntjes, meloen enzovoort. Mango vermijd je beter, en ook met bananen moet je een beetje oppassen. Het is aan te raden 2 stukken fruit per dag te eten, maar ook niet meer dan dat. Fruit bevat namelijk ook suiker en is niet gezond in grote hoeveelheden.
Tip: Appel met rozijnen en kaneel

2. Rauwkost
Groenten zijn erg gezond en vrijwel caloriearm. Eigenlijk mag je zoveel rauwkost eten als je wil zonder je zorgen te maken over extra kilo's. Daarom is dit natuurlijk heel geschikt als tussendoortje.
Tip: combinatie van rauwe worteltjes, komkommer, tomaat, radijsjes, bloemkool., ...

3. Magere yoghurt
Zelf eet ik heel graag yoghurt, dus voor mij is dit een handig tussendoortje. Let wel op dat je kiest voor magere yoghurt, er  bestaan namelijk ook soorten yoghurt die veel vet en suiker bevatten.
Tip: Magere yoghurt met stukjes fruit

4. Smoothies
Smoothies zijn op dit moment een beetje een hype. Ik heb ze onlangs zelf ontdekt en ik was er meteen helemaal weg van, yum! Wat fruit en groenten in de blender, en klaar is kees. Er bestaan ontzettend veel variaties en je kan zelf lekker experimenteren. Smoothies zijn zeker en vast gezonde tussendoortjes, maar ze zijn minder rijk aan vezels en vitamines dan echt fruit. Ze zijn dus niet te vergelijken met verse vruchten.
Tip: Aardbei, banaan en blauwebes smoothie van Anouk op Health-Spot



Bron 1,2: weheartit

5. Gezondere koeken
Het is heus niet zo dat alle koeken ongezond zijn. Sultana koeken, mueslirepen, rijstwafels of eierkoeken blijken helemaal niet zo slecht te zijn. Let wel op de ingrediënten, want er bestaan ook calorierijke varianten!
Tip: Sultana's, yum!

6. Soep
Eigengemaakte soep op groentebasis mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Daarnaast bevat soep essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten. Op die manier is één portie soep (250 ml) al goed voor één zesde van je dagelijkse hoeveelheid vloeistof en voor bijna twee porties groenten (150 gram). Let er wel op dat verse soep sowieso gezonder is dan soep uit pakjes. Natuurlijk zijn niet alle soorten soep caloriearm. Soep maak je uiteindelijk zo caloriearm of -rijk als je zelf wil.
Tip: Tomaatgroentensoep (hier komt nog een receptje van!)

7.  Noten
Veel mensen denken dat noten ongezond zijn, maar dit is niet waar. Noten bevatten inderdaad veel calorieën en je moet er geen hele grote hoeveelheden van eten, maar ze bevatten ook goed verzadigde vetten die zorgen voor een lage cholesterol. Verder zijn bijvoorbeeld amandelen ook rijk aan eiwitten, vezels en vitamine E. Een handje noten is dus zeker niet verkeerd! Kies wel best voor ongezouten noten.
Tip: Ongezouten notenmix

Zo, dit waren alvast 7 tussendoortjes. Aangezien ik graag nog wat meer ideetjes wil verzamelen, komt er misschien binnenkort nog een tweede deel met originelere, gezonde tussendoortjes. Stay tuned!

Liefs,
Aurelie

7 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha Rijstkoeken doen me zo aan mevrouw Deleye denken :p

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha juist, ik moet er ook weer aan denken :D

      Verwijderen
    2. ze had steeds commentaar op mijn gezonde rijstkoeken!

      Verwijderen
  3. Je moet inderdaad erg oppassen met die 'gezonde' koeken hoor. Ik wens je veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, daar maak je me echt blij mee!