zondag 14 juli 2013

Food | Recept spanakopita

Als ik een groente moet opnoemen die ik écht graag eet, dan is het vast en zeker spinazie. Yum. Ik hou van spinazie! Toen ik onlangs in de Libelle het recept tegen kwam om spanakopita's te maken, heb ik onmiddellijk gevraagd of mijn moeder me wou helpen. Kwestie dat het niet meteen zou mislukken, aangezien ik niet zo'n keukenprinses ben. Spanakopita zijn spinazie-fetaflapjes. Het was een beetje zoeken hoe we ze het best konden maken met dat bladerdeeg, maar lekker waren ze wel! Dus bij deze deel ik met jullie dit receptje, echt een aanrader. Echt moeilijk om te maken is het niet. Geloof me, als ik het kan, dan kan bijna iedereen het. Het duurt ook niet zo lang om ze klaar te maken, dus erg handig als je eens iets wil uitproberen wat niet te veel werk is.



Ingrediënten:
600 gram bladspinazie
1 groot ei (wij hebben twee kleinere gebruikt)
bladerdeeg (wij gebruikten gewoon 1 pakje zoals bij taarten)
300 gram fètakaas
5 lente-uitjes of 3 normale uien
olijfolie
peper en zout

Recept
1. Verwarm de oven op 180 graden. Spoel en droog de spinazie. Snijd de uien in kleine stukjes en fruit ze in de pan. Voor diegenen die niet weten wat 'fruiten' wil zeggen (ik moet toegeven dat ik als leek ook niet wist wat het betekende): dit houdt in dat je ze bakt (hier in 2 el olijfolie) tot ze glazig zijn, dus dat de stukjes mooi glanzen. 

2. Voeg de spinazie bij de ui. Wij gebruikten spinazie met room uit een pakje, omdat we helaas niks anders meer in huis hadden. Dit had geen effect op de smaak.

3. Doe het ei (of de eieren) in een kom en klop ze los. Snijd de feta kaas in stukjes, verbrokkel ze en meng dit onder het ei. Meng de spinazie onder het mengsel van feta en eiwit en kruid met peper en zout.

4. Snijd het bladerdeeg in stukjes en verdeel het mengsel over het bladerdeeg. Dan moet je enkel de stukjes nog mooi toevouwen (je kan bijvoorbeeld driehoekjes maken) en dan kan je ze in een voorverwarmde oven steken. Na ongeveer een half uurtje zijn ze klaar, afhankelijk van hoe krokant je ze wil. 

Bij ons hadden ze eigenlijk nog iets langer in de oven gemoeten, maar ze waren toch erg lekker. Wat vind jij van spanakopita's? Ik heb er in ieder geval van genoten! Smaakt naar meer...

Liefs,
Aurelie


6 opmerkingen:

  1. Jummie, ziet er erg lekker uit! Xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me echt lekker! Ik hou sowieso wel van dit soort dingen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Dit is echt mijn lievelingsrecept allertijden. ik ga hem echt meteen weer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet er lekker uit! Alleen hou ik niet van spinazie...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er super lekker uit! :)

    xx livelikemaike.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, daar maak je me echt blij mee!