donderdag 21 november 2013

Photography | Gimp, een gratis programma voor fotobewerking

Veel mensen vinden dat Photoshop één van de beste programma's is om je foto's mee te bewerken. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan, je betaalt er een som geld voor. Als je echt geïnteresseerd bent in het bewerken van foto's en daar ook in wil verder gaan, dan ben je waarschijnlijk wel bereid een programma aan te schaffen. Maar wat als je graag af en toe foto's bewerkt, en geen zin hebt om geld uit te geven aan een programma? Dan is Gimp dé oplossing voor jou! Gimp is namelijk een gratis programma waarmee je je foto's kan bewerken. Het is gelijkaardig aan Photoshop, al heeft het wel minder opties. Toch kan je er heel wat mee, dus het is zeker de moeite waard om eens te bekijken. Benieuwd hoe Gimp eruit ziet en waar je het kan downloaden? Lees dan snel verder!


Bron logo: klik

Zoals je kan zien heeft Gimp een gelijkaardige lay-out als Photoshop: werkbalken met het gereedschap, lagenvenster en het middelste venster waar je je foto's opent. Je kan dit trouwens aanpassen naar je eigen voorkeur, de vensters kan je vergroten, versmallen, breder maken, verslepen enzovoort.


Zelf werk ik ondertussen al een tijdje met Gimp. Ik gebruik het meestal om mijn foto's bij te snijden, de kleuren bij te werken, collages te maken, het contrast aan te passen enzovoort. Ook kan je er leuke teksteffecten mee creëren. Vroeger maakte ik ook manipulaties (hierbij 'knip' je als het ware een object uit een foto en plakt dit in een andere foto) en blends (van 2 of meerdere foto's 1 geheel maken door de randen van de foto's te blenden zodat het natuurlijk overloopt), maar hier heb ik helaas geen tijd meer voor.


Zelf ben ik erg enthousiast over Gimp. Ik vind het een fijn, gratis alternatief voor Adobe Photoshop. In het begin duurt het even voor je de verschillende functies doorhebt, maar na een tijdje ben je er zo mee weg!
Meer info vind je terug op www.gimp.org. Hier kan je Gimp ook downloaden.

Zouden jullie geïnteresseerd zijn in tutorials over fotobewerking met Gimp? Zoja, waar zijn jullie precies benieuwd naar? Laat het zeker weten bij de comments!

Liefs,
Aurelie


7 opmerkingen:

 1. Hey! Ik heb dit progamma ook op mijn laptop staan. Picmonkey is ook erg fijn. Dat is gewoon via internet. Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een handige tip, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb dit programma vroeger op mijn pc gehad! is ook een erg fijn programma
  maar ik doe alles via picmonkey.com en paint!

  liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me een fijn programma zeg, die wil ik nog wel een keer proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook een heel handig programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat programma kende ik nog niet, ziet er fijn uit! Maar ik heb wel Photoshop en daar ben ik inmiddels aan gewend :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, daar maak je me echt blij mee!